Humor is een tool die steeds vaker wordt gebruikt in advertenties. Slim uitgevoerd, kan het een geweldig hulpmiddel zijn om het success naar elk bedrijf te vergroten. Maar waarom is het zo waardevol? En vooral: hoe kun JIJ dit gebruiken? Lees snel verder!

Humor helpt onthouden

Iedereen weet dat lachen een positief effect heeft op mensen: het werkt als antidepressivum, ontspant en helpt je beter slapen. Als jouw advertentie klanten aan het lachen maakt, zullen zij jouw merk associëren met positiviteit - wat een zeer gunstige emotionele relatie genereert.

De markt van communicatie en marketing is verzadigd - de meeste bedrijven  gebruiken 360º-strategieën om zichzelf in allerlei media zichtbaar te maken en we zien advertenties in de bus, op straat, op internet, in films, op de radio, op je mobiel, op evenementen en op social media. De waarheid is dat we nog nooit zó veel zijn blootgesteld aan adverteren als vandaag de dag. Daarom is het juist nu zo belangrijk om echt de aandacht te trekken van het publiek.

Hoe doe je dit? Met humor. Dit helpt jouw product verkopen aan het publiek. Volgens psycholoog William James wordt de opslag van informatie gemakkelijker wanneer een boodschap wordt ontvangen door meerdere zintuigen. Lachen moedigd het geheugen aan om beter te onthouden, de assimilatie met jouw merk word positiever en als gevolg zul jij gemakkelijker klanten krijgen! Lachen is de sleutel tot succes!

Hoe maak je goed gebruik van humor?

Het belangrijkste is om jouw publiek te kennen. Dit is een ontzettend belangrijke analyse die al jouw communicatie strategiën zal beïnvloeden. Gebaseerd op jouw publiek kun je ook bepalen of humor (en wat voor humor) zal aanspreken op jouw publiek. 

In het geval dat humor past in jouw business en strategie, kun je gaan bepalen welk type het meest zal aanspreken op jouw publiek en jouw project correct zal promoten. Humor is één van de meest subjectieve concepten die bestaan en deze moet met voorzichtigheid worden gebruikt, want het spreekt niet altijd dezelfde mensen aan. Sommige humoristische boodschappen zijn namelijk geneigd om bepaalde groepen af te weren in plaats van een positief effect te veroorzaken.
Een aantal jaar geleden deed Comedy Central een onderzoek naar humor van de Nederlanders, volgens hen is droge humor hetgeen dat het Nederlandse publiek het meeste aanspreekt.

Hoewel het gezond verstand lijkt, willen wij toch nog even benadrukken om grappen die als discriminerend opgevat kunnen worden, te vermijden. Ga na of jouw boodschap een negatieve impact zou kunnen hebben. Niet alleen zal jouw advertentie dan een negatief effect hebben, maar ze zouden zelfs tot juridische problemen kunnen leiden. Voorkom dit!

Kortom, humor is een uitstekend instrument om de aandacht van een bepaald publiek te trekken, naast het helpen verbeteren van het imago van een bedrijf. Deze tool is echter niet essentieel om het gewenste doel te bereiken, omdat sommige bedrijven mogelijk niet het juiste publiek hiervoor aanspreekt - de humor zal het tegenovergestelde effect hebben. Om tot een positieve strategie te komen, zou het ideaal zijn om het publiek perfect te kennen en daarnaar te handelen.

Did this answer your question?